U sklopu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja 2023. godine, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec upriličili su prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji sa svrhom popularizacije znanosti, tehnologije, matematike, umjetnosti i inženjerstva (STEAM – engl. science, technology, mathematics, art, engineering).

Festival se održao u prostoru Centra znanja Međimurske županije s mnoštvom zanimljivih programa i radionica. Iako je događanje bilo namijenjeno svim dobnim skupinama, naglasak festivala je stavljen na djecu i mlade te su se zbog toga događanju odazvali ponajviše dječji vrtići, osnovne škole te srednje škole i to njih ukupno 14 s 500-tinjak djece.

Tema STE(A)M festivala bila je posvećena vještinama te su programi bili osmišljeni tako da potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko razmišljanje. Cilj festivala je popularizacija znanosti svim dobnim skupinama s naglaskom na djecu i mlade kako bi se kod njih potaknula znatiželja i približila znanost na kreativan način.

Program je izvodilo 36 stručnjaka iz 17 različitih obrazovnih ustanova, instituta, udruga i privatnih poduzeća, a međunarodni karakter cijelom festivalu daje uključivanje Hiše eksperimentov iz Ljubljane i VIDA! centra znanosti iz Brna iz Češke. Tako su, između ostalog, oni najmlađi imali priliku upoznati se s Lego kodiranjem i spojem svih STEAM sastavnica. Osnovnoškolci su istraživali zabavnu stranu kemije, promatrali ptice i tražili odgovore na pitanje o tome što danas znamo o molekuli DNA i kako to utječe na društvo, a dobili su i priliku zakoračiti u 3D svijet i doznati kako nastaju računalne igre. Učenici srednjih škola upoznali su se s robotikom i simulacijom gibanja robota, kao i integracijom biotehnike, prirode i društva te upotrebom dronova u geodeziji. Program za škole završio je atraktivnim znanstvenim showom Plinologija.

Za kraj festivala veliki se broj znatiželjnika okupio na predavanju dr. sc. Željka Ivezića, zamjenika glavnog direktora za izgradnju Vera Rubin Opservatorija u Čileu, koje je organizirala partnerska udruga Astronomsko društvo Vega. Tema predavanja bio je sam projekt izgradnje Opservatorija s naglaskom na uz njega vezane znanstvene ciljeve u koje se ubraja i istraživanje tamne strane Svemira.

Članovi Instituta za STEM posjetili su festival te su razmijenili iskustva sa sudionicima kao i sudjelovali u provedbi LEGO radionica za djecu predškolske dobi. Najmlađim sudionicima, djeci predškolske dobi iznimno su zanimljive bile Lego radionice- “Lego kodiranje” i “Lego engineering” koje su vodile odgojiteljice Dječjeg vrtića Cipelica. Djeca su imala prilike osmisliti lego igru s vlastitim pravilima, naučili su osnove kodiranja i uz pomoć šifriranih kodova mogli napisati svoje ime.

Savladali su osnove čitanja nacrta, postavljanje kockica u simetrične odnose i sagradili iglu, vjetrenjaču, planinsku kuću, dvorac i svjetionik. Voditeljice su im predstavile LEGO We Do setove koji omogućavaju konstruiranje i programiranje modela koji priključeni USB priključkom na računalo izvode zadane radnje. Djeca su po nacrtu izgradila svjetionik i programirali okretanje elipsa u aplikaciji, tzv. “drag & drop” principom. LEGO We Do uvod je u početno programiranje. Implementacijom STEAM programa u ustanovu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, njeguje se i potencira znatiželjan, inovativan, stvaralački te aktivan odnos prema okolini.