U sklopu projekta STEM ZA SVE UP.04.2.1.10.0099 kroz Element 1 predviđena je aktivnost 1.2. Studijski posjeti (nacionalnim i inozemnim) organizacijama koje se bave inovativnim metodama prezentacije i približavanja STEM-a krajnjim korisnicima unutar koje je provedena aktivnost Studijska posjeta RIT Zagreb dana 12.06.2023. od 9:30-13:30. Deset predstavnika OCD-a nositelja i partnera te akademskog i znanstvenog partnera sudjelovali su na studijskoj posjeti RIT kampusu u Zagrebu. Posjeta STEM akademskom centru bila je od velikog značaja za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a.

 

Studijska posjeta kampusu RIT Zagreb uključivala je primjer dobre prakse školovanja mladih ljudi u američkom sustavu za zanimanja budućnosti. RIT je prvi uveo program visokog obrazovanja u informacijskim tehnologijama u Sjedinjenim Američkim Državama, prihvaćajući prve prijediplomske studente u jesen 1992. godine, a i danas je ostao lider u obrazovanju IT stručnjaka, i dalje kontinuirano postavljajući trendove u industriji.  Osim kvalitetnog kurikuluma, studij je orijentiran na operativno i praktično osposobljavanje studenata. Studenti su tijekom studija obvezni odraditi ukupno minimalno 800 sati stručne prakse, što osigurava vrijedno profesionalno iskustvo i prednost prilikom zapošljavanja.

 

Trajanje studijske posjete desetero sudionika bilo je četiri sata unutar kojih su sudionici obišli kampus i upoznali se sa načinom provedbe studijskih programa, s naglaskom na studijski program „Informacijske tehnologije“, „Dizajn novih medija“ i „Information Technology and Analytics, MS“. Posjeta je uključivala obilazak kampusa, znanstveno istraživačkih kabineta, visokotehnološki opremljenih predavaonica, upoznavanje s predavačima pojedinih modula i specifičnostima prijenosa znanja na RIT-u. Voditeljica studijske posjete bila je  partnerica na projektu iz akademske zajednice RIT Croatia Ivona Labaš, direktorica strateškog razvoja.

 

*Sadržaj objave isključiva je odgovornost Instituta za STEM.