KADA:

utorak, 7. veljače u 18:00h, live stream na Facebook stranici STEM ZA SVE

 

Tehnološka revolucija predstavlja siguran temelj dugoročne održivosti kako zahvaća područja fizičkog (autonomna vozila, robotika, 3D printing te nanomaterijali), digitalnog (IoT, blockchain, big data, umjetna inteligencija i proširena stvarnost) te biološkog (genetika i sintetička biologija). Ova područja se, uz specifikaciju djelovanja, povezuju s tehnološkim napretkom i omogućuju mjerenje inovativnosti u aktualnom razvoju tehnologije.

Tribina je namijenjena mladima, organizacijama civilnog društva koje rade u STEM području i općoj populaciji građana zainteresiranih za nove tehnologije i inovacije.

 

Edukativna tribina uključuje gostovanje stručnjaka iz područja tehnologije i inovacija:

 

  1. Martina Grgić, suosnivačica i operativni direktor u Smart Lumies. Smart Lumies je tehnološka tvrtka iz Zagreba koja se bavi izradom proizvoda i igračaka za djecu kombiniranjem starijeg modela igračaka i moderne tehnologije. Na ovaj način tvrtka se bavi razvojem motoričkih sposobnosti, koordinacije, kreativnosti i logičkog razmišljanje kod djece, čime tehnologiji shvaćenu kroz prizmu igre donosi edukativnu vrijednost.

 

  1. Martina Silov, izvršni direktor u CroAI (Croatian AI Association). CroAI je hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju koja okuplja vodeće tvrtke i startupove iz područja umjetne inteligencije u Hrvatskoj s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao zemlje pogodne za razvoj umjetne inteligencije orijentirane prema čovjeku. Takav cilj postiže kulturom dijaloga između poduzetnika i donositelja odluka na nacionalnoj i europskoj razini.

 

  1. Marijan Mikolić, osnivač tvrtke Playtracker. Playtracker je web aplikacija koja omogućuje gamerima povezivanje s drugima i pregled postignuća, što se postiže tehnologijom koja omogućava objedinjavanje korisničkih podataka s različitih platformi u jedinstveni profil. Takav profil omogućuje cjelokupnu povratnu analitiku gameru, ali i sprječava mogućnost pojave marketinških taktika koje ne idu u korist korisnicima.

 

  1. Dino Jerković, osnivač i izvršni direktor tvrtke Spiritus Memoria. Spiritus je platforma za stvaranje i čuvanje digitalnih uspomena kroz životne priče koja funkcionira kroz aplikaciju u kojoj se slažu Spiritusi s osobnim informacijama pokojne osobe. Spirituse na ovaj način stvaraju Čuvari uspomene, registrirani korisnici unutar Spiritus aplikacije koji su većinom bliski prijatelji ili rodbina pokojne osobe.

 

Moderator: Vlado Odribožić, predsjednik udruge Pozitiva Samobor, partnera projekta. Udruga Pozitiva Samobor okuplja volontere s ciljem promicanja načela održivog razvoja aktivnim uključivanjem građana u lokalne projekte. Djelokrug udruge su teme iz područja rada s djecom i mladima, prirode, kulture, rekreacije, edukacije i zdravog življenja. U sklopu projekta STEM ZA SVE partnerska udruga Pozitiva Samobor provodi radionice o korištenju tehnologije u bio uzgoju pomoću FarmBot-a.

Provedba tribine planirana je online (putem Zoom-a) u utorak, 7. veljače od 18 do 20 sati sa streamingom na društvenim mrežama projekta STEM ZA SVE.

 

*Sadržaj objave isključiva je odgovornost Instituta za STEM.