O projektu STEM za sve

STEM za sve

Projekt “STEM za sve” provodi Institut za STEM edukaciju i afterschool programe u suradnji s predstavnicima visoko-obrazovnih institucija (Institut za oceanografiju i ribarstvo i RIT CROATIA) i organizacijama civilnog društva (Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize te Centar za psihološku podršku i razvoj Pričaj mi) sa ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a.

Projekt „STEM za sve“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a nositelj je Institut za STEM edukaciju i afterschool programe. Kao što samo ime kaže usmjeren je na sve: djecu i roditelje, mlade i djecu s teškoćama u razvoju. U sklopu projekta „STEM za sve“ jačati ćemo kapacitete četiriju partnerskih organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a kroz razne edukacije, studijske posjete i konferencije.

Očekuje nas:
pohađanje ciklusa radionica osobnog razvoja, edukacija znanstvenika Instituta za oceanografiju i ribarstvo, seminar o metodici STEM podučavanja te korištenju edukativne tehnologije u radu s djecom, radionice izrade VR sadržaja, obuka iz Design Thinking metode, ciklus edukacija predavača partnerske visokoškolske institucije RIT Croatia na temu Informacijske tehnologije / Web and Mobile Computing, ciklus radionica „Trening za trenere“ na temu jačanja „soft“ vještina i vještina poučavanja, studijski posjeti (nacionalnim i inozemnim) organizacijama koje se bave inovativnim metodama prezentacije i približavanja STEM-a krajnjim korisnicima, sajmovi, konferencije (nacionalne i inozemne) vezane uz nove metode učenja i prezentiranja STEM područja (“Promoting STEAM Education through Teacher Training”, “International Conference on Early Childhood and Science Education ICECSE”, “European Science on stage festival 2022.” u Pragu).

Projekt je osim aktivnosti jačanja kapaciteta udruga usmjeren i na aktivnosti pripreme inovativnih, interaktivnih sadržaja u svrhu popularizacije STEM-a među djecom i mladima te općoj populaciji pa tako u suradnji s partnerom Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita pripremamo multisenzorni postav „Dupin“ u kojemu će se provoditi STEM radionice za djecu na temu ekologije i očuvanja mora koristeći VR tehnologiju, s partnerskom udrugom Pozitiva Samobor organiziramo radionice o korištenju tehnologije u biouzgoju za mlade na njihovom predivnom imanju na samoborskim obroncima, s partnerskom udrugom Centar za psihološku podršku i razvoj „Pričaj mi“ u planu su webinari za roditelje na temu utjecaja ekranizacije I digitalizacije na razvoj djece, a s partnerskom udrugom Hrvatski savez udruga dječje I cerebralne paralize (HSUDCP) organiziramo ljetni STEM kamp za djecu s teškoćama u razvoju.

Naš partner u projektu “STEM za sve” je I akademska zajednica: znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo te predavači s fakulteta RIT Croatia pružaju organizacijsku i profesionalnu podršku i mentoriraju članove OCD-a kako bi što bolje pripremili provodili STEM radionice. Kroz međusektorsku suradnju omogućuje se bolje upravljanje i prezentiranje sadržaja deci i mladima te općoj populaciji.

U sklopu projekta „STEM za sve“ očekuje nas mnoštvo događanja:

  • uspostavljanje interaktivnog multisenzornog trajnog postava “Dupin” – organizacija i postavljanje STEM sadržaja s VR tehnologijom i interaktivnim „pametnim“ pločama u Institutu za STEM edukaciju i afterschool programe gdje će se provoditi STEM radionice za djecu i mlade.
  • 5-dnevni STEM kamp za djecu s teškoćama u razvoju
  • radionice za mlade o korištenju tehnologije u biouzgoju biljaka – „STEM u biouzgoju“ koje ćemo provoditi s partnerskom udrugom Pozitiva Samobor.
  • webinar za roditelje o digitalnim i nedigitalnim STEM aktivnostima za djecu i utjecaju ekranizacije i igitalizacje s partnerskom udrugom Centar Pričaj mi.
  • s ciljem poticanja radoznalosti, kritičkog promišljanja i interesa za STEM područje znanosti provesti ćemo STEM radionice za djecu predškolske i školske dobi gdje ćemo ih kroz razne pokuse upoznati sa sva četiri područja STEM-a: znanošću i znanstvenim eksperimentima (science), tehnologijom (technology), inženjerstvom (engineering) i matematikom (math). Radionice se planiraju provoditi u dječjim vrtićima i nižim razredima osnovnih škola u ruralnim sredinama te javnim ustanovama.

Dupin

Unutar projekta “STEM za sve” provesti ćemo pilot projekt Dupin – ciklus radionica čiji je cilj približiti djeci problem “plastic ocean” i prirodnih pojava koje utječu na bioraznolikost morskih vrsta, a u konačnici i na zdravlje ljudi te ih potaknuti na kreativno stvaralaštvo, “design thinking” i “problem solving” pristup koji su samo neki od ishoda STEM podučavanja. Djeca će prvenstveno tražiti tehnološko rješenje za očuvanje prirode te svoje izume testirati dok ne osmisle adekvatan prototip koristeći 3D olovke, LEGO We Do setove i didaktičku opremu.

Prva faza projekta je stvaranje interaktivnog i inovativnog animiranog video sadržaja „Dupin“ za prikazivanje VR (virtual reality) tehnologijom – izrada VR/video animacije za simulaciju podmorja i utjecaja plastike na morske životinje za prikazivanje putem VR naočala uz mnoštvo senzornih grafičkih podražaja. U suradnji s grafičkim studiom za animacije dizajnirati ćemo aplikaciju za virtualnu šetnju podmorjem kroz koju će djeca moći upoznati biljni i životinjski svijet putem VR naočala. Djecu će kroz animaciju voditi dupin kojemu u jednom trenutku život ugrozi plastična vrećica koja je zbog nemara jednog dječaka s plaže završila u podmorju.

Djeca će kroz VR tehnologiju biti u prilici multisenzorno iskusiti fizička ograničenja koja se kao posljedica fenomena “plastic ocean” učestalo događaju u morima te će nakon VR iskustva (problemske priče) pokušati ponuditi rješenje Design Thinking metodologijom kroz osmišljavanje i dizajniranje robota za čišćenje plastike iz mora i konstruiranje pročišćivača za vodu od LEGO kockica iz WeDo seta (Lego set kockica s električnim motorom i senzorima kojim se upravlja putem aplikacije na tabletu) i 3D olovkama. Ovim putem djeca će biti u prilici osmisliti i ponuditi rješenje za očuvanje prirode koristeći STEM tehnologiju.

VR tehnologijom i edukativnim robotima opremiti će se prostor Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe koji će biti trajno otvoren za javnost. Pri pripremi sadržaja stručnu podršku i mentorstvo osigurati će partneri:
RIT i Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Javite nam se

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja budite slobodni javiti se kroz našu kontakt formu.

2 + 7 =

INSTITUT ZA STEM EDUKACIJU I AFTERSCHOOL PROGRAME

Vrhovčev vijenac 56, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Tel: +385 92 209 2794
Facebook: STEM za sve
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe.